La 14 luni de la lansarea proiectului „Anotimpuri la borcan”, dezvoltat de Asociatia React, 350 de femei din mediul rural au primit cerificatul de lucrator in productia conservelor din legume si fructe si au urmat cursuri de antreprenoriat si tehnologia informatiei.
Formarea din cadrul proiectului le permite femeilor pe de o parte sa se intregreze pe piata muncii, pregatindu-le pentru cerintele actuale, iar pe de alta parte le sprijina, pe cele interesate, sa-si deschida o afacere in domeniul conservarii fructelor si legumelor.
La 48 de ani, Aurelia Bejgu, din comuna Maneciu,din judetul Prahova, se simte pregatita, datorita participarii la cursuri, sa porneasca o mica afacere cu dulceturi. Aurelia si-a propus sa valorifice resursele din propria livada si mizeaza mai degraba pe produse traditionale, specifice zonei in care locuieste. „Urmand aceste cursuri mi-am dat seama ca pot sa fac ceva mai mult cu dulceata pe care o pregatesc in fiecare an. Mi-am propus sa promovez produsele care se fac in zona noastra, pentru ca sunt cunoscute si apreciate. Pentru inceput o sa particip in aceasta toamna la targul din comuna Izvoarele, sa vad cum merge treaba si daca pot sa castig bani din aceasta activitate”, a declarat Aurelia. Gama de dulceturi cu care aceasta va participa la targ include dulceata de cirese, visine, capsuni, mere dar si nuci verzi.
Spre deosebire de Aurelia, Daniela Manole si Ionela Gherghinoiu, doua tinere de 31 si respectiv 33 de ani, din comuna Izvoarele, judetul Prahova, se bazeaza mai degraba pe noutatea produselor, sperand sa aduca pe piata ceva inedit pentru potentialii cumparatori.
„La cursurile «Anotimpuri la borcan» am invatat sa prepar dulceata de morcovi si gem de rosii cu scortisora si ghimbir. Nu le mai incercasem niciodata, sunt deosebite si cred ca as gasi multi oameni interesati sa le cumpere”, a declarat Daniela. Tanara mai are un avantaj important pentru promovarea si dezvoltarea afacerii sale: a terminat scoala de comert, unde a invatat si notiuni de marketing, pe care le-a completat la cursurile de antreprenoriat, urmate in cadrul proiectului.
Ionela Gherghinoiu are si ea o serie de produse cu care spera sa reuseasca pe cont propriu. In plus, a mai ajutat-o si sotul cu retete pe care le stia de la mama si bunica lui. Asa a ajuns la o gama diversificata de produse, de la dulceata si compotul de coarne, preferatele ei, la sirop de cimbrisor sau de petale de trandafir alb, dulceata si vin de catina, vin de soc sau dulceata si vin de macese. „Imi doresc foarte mult sa pornesc o mica afacere. Dupa ce am inceput cursurile parca mi s-au deschis ochii si am inteles ca pot sa fac mult mai mult. La cursuri am invatat cum sa deschid o afacere, cum sa umblu pe internet. Stau destul de des seara, cu sotul meu, si citesc de pe caiete, repet”, a marturisit Ionela.
Sprijinul pe care Asociatia React il ofera cursantelor nu se opreste dupa absolvire. Astfel, prin „Anotimpuri la borcan” vor fi infiintate trei bucatarii comunitare, complet dotate, care vor oferi femeilor interesate sa-si demareze propria afacere spatiul necesar pentru producerea in siguranta si in conditii de igiena a conservelor. Inscrierea la cursuri continua pana la epuizarea celor 560 de locuri disponibile. Acestea se adreseaza femeilor fara loc de munca, din mediul rural al regiunilor Sud-Muntenia (Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova, Teleorman), Centru (Alba, Brasov, Mures, Covasna, Harghita, Sibiu) si Bucuresti-Ilfov, care au absolvit nivelul minim de scolarizare obligatorie. (A.D.).